Măsuri luate doar de dragul de a arăta că facem ceva

„Soluţia guvernului la o problemă este de obicei la fel de rea ca problema.” — Milton Friedman

Rovana Plumb este Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice în cabinetul condus de Victor Ponta, din data de 5 martie 2014. Iată ce declarație postează astăzi, 11.12.2014 :
„Majorarea salariului minim este o măsură corectă și absolut necesară pentru România. Toți românii trebuie să beneficieze de rezultatele bune ale economiei”. A se citi declarația completă la următorul link:
http://www.rovanaplumb.ro/media/stiri/majorarea-salariului-minim-este-o-masura-corecta-si-absolut-necesara-pentru-romania-toti-romanii-trebuie-sa-beneficieze-de-rezultatele-bune-ale-economiei
Să dea Domnul să fie așa! Ceea ce vedem însă în jurul nostru nu pare să arate o creștere economică. Până și Ioan Nicolae își bagă firmele în insolvență. Pe mulți din marii patroni îi urmărește fie DNA, fie DIICOT. Chiar o fi creștere economică? Oare nu e doar o păcăleală? Micile creșteri salariale ar trebui să determine creșterea consumului intern. Dar, pe de altă parte, creșterea de salarii va determina patronii să crească prețurile la produse și servicii. Așa că…. ce efect va avea această măsură? Mai degrabă va lovi în IMM-uri care și așa, sunt la limita de supraviețuire și multe se închid.
Eu cred că doar ne amăgim! Bine ar fi să avem creștere economică, dar nu se vede în jurul nostru!
Această declarație mă face să-mi aduc aminte de perioada școlii generale când eram trimiși să recoltăm semințe de salcâm. În acea perioadă elevii participau la diverse acțiuni:se strângea fier vechi, sticle și borcane, maculatură etc, dar și semințe de salcâm.Norma era de 24 cutii de chibrit de fiecare elev. Vă dați seama că nu era ușor. În primul rând că acțiunea se derula iarna. În al doilea rând, trebuia să ne urcăm în copaci. Trebuia să căutăm acei copaci cu fructificație. Uneori tăiam crengile cu păstăi din care extrăgeam semințele.

salcam

Semințe de salcâm

Nu era deloc ușor să realizăm norma. Diriginta, o profesoară foarte inimoasă, dorea să realizăm de fiecare dată orice sarcină din plan. Asta îi era cel mai puțin plăcută pentru riscurile la care eram expuși. Dar planul era plan și trebuia realizat. La un moment dat cineva realizează sarcina într-un timp record. Nu înțelegeam cum reușise. De fapt, acel coleg a sesizat că semințele unei plante din flora spontană seamănă cu cele de salcâm. E vorba de ciumăfaie, plantă întâlnit pe marginile tarlalelor, a drumurilor etc.

ciumafaia 3

Semințe de ciumăfaie

ciumafaia

Capsule de ciumăfaie(Datura sp.)

Semințele erau mult mai ușor de recoltat. Acestea se regăseau în niște capsule de mărimea unei nuci. Din câteva capsule se umplea cutia de chibrituri. Ne-a „vândut” și nouă pontul și astfel eram campioni. Diriginta era profesoară de biologie. La un moment dat a sesizat că ceva e în neregulă. Dar nimeni nu făcea o recepție calitativă. Se aduna întreaga cantitate în saci și apoi veneau delegați de la îmbunătățiri funciare și preluau la kilogram semințele. Se adunau cantități mari de la toate școlile.

Semințele se foloseau în pepiniere pentru producția de puieți de salcâm ce se plantau pe terenurile degradate.
Diriginta a adoptat o strategie de acceptare tacită a modului cum noi procedam. Era lăudată prin ședințe. Nu era mai bine să fii lăudat decât criticat? În plus, noi aveam mai mult timp de învățat decât să umblăm după sămânță de salcâm. Că rezultatul muncii noastre era o adevărată pacoste pentru pepinieriștii de la îmbunătățiri funciare, era o altă poveste!
Mulți ani am procedat așa și cred că doamna dirigintă a „predat” soluția adoptată de noi și altor serii de elevi.
Cam așa cred că e și cu creșterea economică. E produsă cu adevărat sau doar statistic? Numărul IMM-urilor e în scădere. Cine face creșterea?
Concluzie:
Guvernul să lase măsurile populiste! Românii au început să se prindă de faptul că sunt manipulați și nu vor mai tolera astfel de măsuri. Mai bine s-ar concentra pe luarea măsurilor ce se cuvin care să ducă la creșterea numărului locurilor de muncă. În primul rând, prin atragerea investitorilor străini(reducerea birocrației, climat de afaceri sănătos etc). Apoi prin acordarea de ajutoare IMM-urilor pe criterii corecte și nu pe bază de clientelism politic.În al treilea rând, prin reducerea fiscalității care să ajute IMM-urile să supraviețuiască iar unele să se dezvolte. Totodată mai sunt două domenii ce necesită prioritizare: sănătatea și învățământul. Se pierd multe vieți omenești capabile încă să producă și să creeze doar pentru că în spitalele de la noi mori cu zile. Învățământul ar trebui să determine creșterea potențialului resursei umane. Restructurarea învățământului e un proces extrem de important și care trebuie făcut urgent. Lucrurile se degradează de la zi la zi. Dar nu poate fi făcut de oricine! Un premier plagiator niciodată nu va putea îndemna tineretul să învețe!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s