Cât ne vom mai fura căciula singuri?

Ionel Popa

„Românul e inteligent de periculos.”     Pamfil Șeicaru

Floarea-alcaturie

Una dintre disciplinele ce ne dădea mari bătăi de cap în facultate era botanica. Culmea e că această materie se făcea în anul I când nici vocabularul nostru nu era încă format! Unul din subiectele grele era formula florală specifică fiecărei familii din lumea vegetală.
Fac aici o paranteză și precizez că fiecare familie de plante are o anumită formulă florală având rolul de a exprima printr-o scriere simbolică alcătuirea unei flori. Pentru aceasta se folosesc semne convenționale.
Pentru exemplificare, iată formula florală la câteva familii de plante:
Fără titlu
Cine dorește mai multă documentare în domeniu, poate accesa următorul link: http://ro.wikipedia.org/wiki/Formul%C4%83_floral%C4%83 sau alte surse de informare.
Închizând paranteza, vă puteți da seama că nu e chiar ușor să reții asemenea formule! Trebuiau învățate pe de rost, fără a exista o logică de la o specie la alta. Natura a creat diversitate și tocmai de aceea este interesantă!
Fiecare ne descurcam cum puteam să memorăm cât mai bine aceste formule florale.
Aveam un coleg căruia îi venise o idee. Și-a cumpărat mai multe creioane din lemn. Apoi, cu un ac ascuțit, a scris prin înțepare, toate formulele florale pe acele creioane. Profesorul era în vârstă, avea și un ochi bolnav, așa că nu putea sesiza că acele creioane erau scrise. Creioanele având șase fețe, s-au putut scrie toate formulele. Munca nu a fost deloc ușoară, fiind foarte migăloasă! Colegul meu prefera o astfel de muncă pentru că nu punea presiune deloc pe creier! E adevărat că nici nu rămânea nimic în cap, dar pe moment el obținea rezultate mai bune decât noi cei care ne străduiam să le învățăm.
Timpul a trecut iar în anii 3,4 și 5 erai foarte avantajat dacă stăpâneai formulele florale, printre altele. Colegul meu a trebuit de fiecare dată să găsească soluții alternative pentru a trece examenele. A finalizat la termen facultatea, cu note nu foarte mari, dar nici foarte mici, dar a plecat în producție cu un bagaj redus de cunoștințe…… N-o să spun cum l-a afectat în activitatea profesională pentru că nu știu dacă mi-ar permite.
Am dat acest exemplu pentru a vă ajuta să înțelegeți unele aspecte ale societății noastre de astăzi. Ne mirăm de ce nu progresează România așa cum ar trebui? Păi asta e cauza: în loc să se meargă pe căi corecte, se merge pe căi alternative, de fiecare dată căutându-se eludarea legii sau acele căi ce favorizează interesele personale sau de grup a unora și nu ce e bine pentru țară.
Observăm că în societatea românească se practică soluțiile alternative care, ați observat, nu pun presiune pe creier. De exemplu, cei ce și-au luat doctorate prin plagiat. Ei își construiesc reputații sau autoritate nu în mod firesc, pe bază de merit, ci artificial. Reputația construită astfel le conferă dreptul de a pretinde. Ei pretind că au tupeu și iau locul altuia care a muncit cinstit și apoi observăm împotmolirile, limitele de competență fiind rapid atinse. Un alt exemplu l-am văzut în campaniile electorale. În loc să se preocupe să informeze electoratul asupra programelor pe care le au, să insiste pe ce au bun în programe, să lămurească asupra tuturor aspectelor, partidele au ales calea cumpărării votului electoratului cu diverse pomeni electorale. L-ați văzut pe Liviu Dragnea cât de abil era la soluții alternative? Diabolic, am putea spune! A obținut voturi și de la morți doar să câștige în campanie. Exemplele pot continua la nesfârșit! De fapt, ne furăm căciula singuri. Nu așa se construiește temeinic o țară. De aceea, una din urgențele acestei țări este instalarea unui climat de promovare pe bază de merit. Altfel vom continua să batem pasul pe loc cu consecințe, cine știe cât de grave!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s