Doctoratul-căzut în derizoriu

„Plagiatul reprezintă prezentarea drept creație personală a creațiilor intelectuale originale ale unui alt autor, în contexte sociale în care creațiile personale sunt  recunoscute și recompensate.”

Cosima Rughiniș

52206157caf57

De câțiva ani încoace am putut constata că numeroase lucrări de doctorat nu sunt altceva decât niște lucrări plagiate. Trebuie spus că la lumina rampei au ieșit doar câteva, respectiv a unor politicieni cu pretenții, cel mai cunoscut fiind plagiatul domnului prim-ministru, Victor Ponta. Personal însă cred că multe lucrări de doctorat pot fi suspectate de plagiat, doar că nu au fost verificate. Care este logica unei astfel de concluzii? Simplu! În România se alocă foarte puțini bani pentru cercetare-dezvoltare! De altfel, acest domeniu este la pământ. Și dacă nu se alocă fonduri, cum să se facă lucrări autentice de doctorat? Bursele pentru doctorat sunt limitate ca număr.
De fapt, cum se petrec lucrurile? Profesorii coordonatori de la facultăți au interes material pentru a avea câți mai mulți absolvenți de facultate înscriși la doctorat. Uneori ei sună la locul de muncă al potențialilor pretendenți  și-i întreabă dacă nu vor să se înscrie la doctorat. Cei sunați, de multe ori nici nu se gândesc la un astfel de demers, dar profesorul le explică faptul că nu e chiar dificil.
Aleg împreună o temă. Orice temă ai alege, presupune muncă, dacă s-ar proceda corect. Presupune și alocarea de resurse financiare destul de consistente. Doctorandul va demara munca de documentare. Și căutând constată că tema aleasă a mai fost abordată pe mapamond și că se știu multe lucruri despre aceasta astfel că ce s-ar mai putea descoperi? Și astfel apare tentația de a se plagia lucrări, într-o măsură mai mare sau mai mică.
Asta nu înseamnă că toate lucrările sunt plagiate. Trebuie să recunoaștem că sunt și lucrări autentice. Însă exigența este scăzută și scade de la an la an. De asemeni, constatăm că foarte mulți nu se înscriu la doctorat pentru că ar fi pasionați de cercetare ci doar pentru prestigiu social! De aceea, constatăm că mulți oameni politici(care numai pasionați de cercetare nu sunt) se laudă cu titlul de doctor.De exemplu, Olguța Vasilescu e un alt caz bine cunoscut. Sau Ioan Mang. Am aflat că și proaspătul arestat Cristian David are doctorat. Și iată cum oamenii politici au dus în derizoriu un titlu care, peste tot în lume este foarte respectat. Victor Ponta a dat o lege prin care o persoană ce obține titlul de doctor poate renunța la acest titlu. Acest act legislativ este de tot râsul și premierul l-a emis pentru a se scoate pe el însuși dintr-o acuzație de plagiat.
Eu aș propune un alt titlu pentru cei ce-și doresc titluri. Să le spunem, de exemplu, „pseudodoctori”.
Ar atașa în fața numelui în loc de „dr.”, care le place foarte mult plagiatorilor, titlul „pdr.”. Poate n-o să le placă de la început, dar măcar nu ar putea fi acuzați de plagiat. Ei ar trebui în teza de „pseudodoctorat” să precizeze sursa plagiatului și beneficiile lucrării, chiar plagiate! Trebuie să recunoaștem că o lucrare plagiată nu este dăunătoare întotdeauna decât doar că este ilegală fiind un furt intelectual. Am o teamă că de frica de a nu fi acuzați de plagiat, România nu ia măsuri economice, juridice etc de prin alte țări unde astfel de măsuri au avut sau au mare succes. Și atunci, acordăm acest titlu tuturor celor ce duc munca de a plagia, cu obligația de a preciza sursa. Cred că cel mai simplu ar fi ca în capitolul de introducere, pseudodoctorul să precizeze sursa plagiatului, să le mulțumească și să aprecieze cinstit, onest, munca acestora de cercetare. Nu vor fi lucrări originale dar pot fi bune de aplicat și pe la noi.
De exemplu, care ar fi problema să construim și noi autostrăzi ca în Germania? Poate nu știm de ce cheltuim așa mult pe kilometru și nici de calitate nu prea ținem cont! Multe am putea plagia atât din domeniul tehnicii, dar și din alte domenii. De exemplu, în domeniul politicii. Ce să mai spunem de domeniul justiției! Ce spuneți?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s