Unirea Mică-cel mai frumos și mai pur act istoric

Hora Unirii-Vasile Alecsandri(fragment)

Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inima română,
Să-nvârtim hora frăţiei
Pe pământul României!

Iarba rea din holde piară!
Piară duşmănia-n ţară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori şi armonie!

…………………………………

Istoria românilor este presărată cu multe evenimente, unele ieșind în evidență prin importanță(Unirea de la 1918), altele prin eroism(de ex. luptele de la Mărăști, Mărășești, Oituz), altele prin dramatism(actul de la 23 august 1944) etc. Când mă gândesc însă la Unirea Mică, de departe după mine, iese în evidență prin puritate, frumusețea actului în sine, voință dar și sacrificiu.
Practic, un grup de lideri formați în jurul pașoptiștilor, au decis ce era cel mai bine pentru cele două principate, punând interesul național peste cel personal.Aceștia au demonstrat că poporul se conduce prin elite(Bine ar fi să se înțeleagă lucrul acesta și în Moldova de dincolo de Prut). Au gândit pentru binele național și au găsit cea mai bună soluție-alegerea unui unic domnitor în ambele principate și astfel a fost învinsă opoziția unor state(Turcia, Austria). Cât de frumos! A fost și sacrificiu. Să nu uităm că Iași-ul a trebuit să renunțe în favoarea Bucureștiului poziția de capitală(Ar fi în stare de așa ceva liderii de la Chișinău?). Iași-ul a pierdut mulți oameni cu bani care s-au mutat la București după Unire. Dar istoria ulterioară ne-a arătat că s-a meritat sacrificiul.Unirea Mică reprezintă punctul de pornire a României spre statul modern creat ulterior. A fost și voință pentru că s-a dus o muncă de lămurire a poporului(să ne amintim povestea lui Moș Ion Roată!)
Un stat mic nu-și poate apăra identitatea națională, asta e foarte clar! Am văzut ce s-a întâmplat cu românii timp de 18 secole. Vedem ce se întâmplă cu Moldova de dincolo de Prut. Politicienii de la Chișinău(nu le zic lideri pentru că nu au stofă!) încă nu au înțeles șansa istorică pe care o au de a se atașa de patria mamă. Nu știu dacă România ar putea ajuta foarte mult materialicește vorbind, Moldova. Dar oricum îi va fi mai bine decât menținându-se în sfera de influență a Rusiei. Oare nu se vede că Rusia nu reușește să se ajute pe sine înseși, dar să mai ajute alte state! Încearcă să-și mențină cu forța influența în Ucraina. Conflictul din estul Ucrainei va adânci și mai mult ura dintre cele două popoare. Și Ucraina se află între Moldova și Rusia.Cum cred unii politicieni de la Chișinău că Rusia le poate face bine?

Dă-le Doamne politicienilor cu simțire românească înțelepciunea celor de la 1859!!!

Tablou: Theodor Aman-Proclamarea Unirii

Theodor_Aman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s