Spune-o vorbă din popor: Gloaba tot gloabă rămâne!

Ionel Popa

„Aflarea în treabă este isprava omului neputincios.” — Petre Tuțea          

                                                                  
Cal

Cu toții am auzit de cuvântul „gloabă”, fiind folosit când e vorba de un cal slab, neputincios. Căutând în DEX, găsim ca definiție:

GLOÁBĂ, gloabe, s. f. 1. Cal slab, prăpădit (și bătrân); mârțoagă. 2. Amendă care se aplica cuiva ca urmare a săvârșirii unor delicte sau crime.

Între prima definiție și cea de-a doua la prima vedere pare a nu exista nici o legătură. Și totuși……

Se pare că în trecut amenzile se puteau plăti și în natură, cel amendat oferind în contul amenzii calul(sau cai, funcție de cuantumul amenzii). Bineînțeles că cel amendat nu oferea cel mai bun cal. Îl dădea pe cel mai prost, mai slab, mai neputincios. Oferea mârțoaga. Foarte probabil că la început a fost amenda(gloaba) ce se achita cu mârțoaga și de aici a apărut un sinonim: gloaba. Cuvântul e des folosit iar samsarii de cai sunt experți în a deosebi un cal adevărat de o „gloabă”. Ei știu că la cai se poate lua țeapă foarte ușor. Destul de des cai ce par a fi puternici, frumoși, solizi, sunt de fapt, gloabe. Cum așa? Întrebați samsarii!!! Pe asta se bazează câștigurile lor! Cumpără pe te miri ce gloabe, le dă un aspect comercial(mai pune câteva kilograme pe mârțoage), ies cu ele la târg și le vând. Cui le vând? La nepricepuți!!! La cei ce nu știu că sub aspectul comercial de fapt au în față o gloabă!

targ-comana1cai-gard

Era să iau și eu o țeapă prin anii ’90, când proaspăt inginer silvic, voiam un cal să mă deplasez. Inginer, inginer, dar nu mă pricepeam la cai! Am mers în târg și taman alesesem o mânză, încă nepusă la șaretă sau căruță. Aspectul era superb! Samsarul a legat-o lângă măsa și făceam turul târgului de la Bârlad. Fugea mânza lângă măsa de ți-era mai mare dragul! Eu eram foarte încântat și deja mă vedeam călărind viitoarea iapă! Exact când să dau banii și să bem aldămașul, m-a chemat cineva de-o parte. Era un prieten de-al meu din aceeași comună cu cel ce urma să-mi vândă mânza, dar din alt sat. Acesta se pricepea la cai, venea la fiecare târg și cunoștea mânza foarte bine. Aceasta căzuse pe gheață când era la vreun an și își dizlocase șoldul. Se știa că acest beteșug nu se mai vindeca și urma să aibă probleme când va fi pusă la muncă. Eu îi spuneam că e frumoasă, că e mare, că se va vindeca, că va deveni bună etc. El îmi spunea că indiferent de ce cred eu, va fi o gloabă și o vorbă din popor spune că: Gloabă tot gloabă rămâne! M-am retras din tranzacție exact la țanc și mulțumesc și acum acelui prieten că m-a ajutat să evit o mare țeapă!

Cu caii mai e cum e însă ce ne facem când gloabe ajung în funcții publice? Te uiți la candidat în campania electorală și zici: ăsta e! Ne va scoate din belele! Și după câteva luni constați că nu-i decât o…gloabă!

Una dintre cele mai mari dezamăgiri pentru nația română este însă premierul. La prima vedere părea să întruchipeze toate năzuințele nației! Înalt, școlit(cu doctorat), provenea din justiție(cunoscător al legilor), tânăr, frumos, cum să nu te bucuri că a fost pus în fruntea guvernului? Cei mai mulți ne-am bucurat! Personal, nu prea, pentru că știam cine-l furnizase:PSD-ul cu cei mai mulți baroni locali corupți! Dar am zis că să-i dăm o șansă, poate mă va contrazice! Și uite așa aștept de aproape trei ani să mă contrazică, nici vorbă însă de așa ceva! Acum sunt convins că poporul român a luat o mare țeapă. Mă uit zilnic la știri, nimic pe plan economic, nimic pe plan social, șomajul crește, taxele cresc, prețurile cresc și ele, corupția crește de nu mai reușește justiția să facă față, demagogia e în floare iar guvernul e într-o mare criză de credibilitate! Când mă uit la Ponta îmi vine în cap acea vorbă din popor: Gloaba tot gloabă rămâne!

Și ca să vă înveselesc un pic, iată, vă propun un banc:

Badea Gheorghe merge cu gloaba la târg.
– Cum trage calul ăsta la căruță, bade?
– D’apoi, nu prea trage.
– Da’ la plug, trage?
– Nu prea.
– O fi bun de călăreală.
– N-aș crede.
– Păi, atunci de ce l-ai adus să-l vinzi?
– Nu l-am adus să-l vând.
– Da’ ce păcatele mele vrei să faci cu el?
– Vreau să-l fac de rușine…

s560x316_cal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s