Despre aroganță și proastă guvernare

Consultant: Ing. Ionel Popa

„Morala determină politica.” Platon

Istoria ne arată că aroganța a determinat dispariția multor lideri politici, de pe întregul mapamond. De ce devin liderii aroganți? Simplu! Le lipsește înțelepciunea. Fie nu au avut-o niciodată, fie au pierdut-o pe traseul lor…politic. Adevăratul lider politic se străduie să rămână mereu atent la nevoile poporului iar măsurile pe care le ia să fie în consonanță cu aceste nevoi.Cu cât reușește mai bine să îmbine cele două acțiuni, cu atât mai eficientă va fi activitatea politică. Numai așa poate avea șansa de a intra în istorie ca un bun lider. Se pot da multe exemple referire la cele de mai sus. Nu vreau să fac acest lucru că mă enervez! Cei care ar trebui să le știe sunt aroganți și nu le vor citi! Însă am ascultat pe Victor Ponta lăudându-se cu realizările guvernării din 2012 încoace și am avut senzația că trăim în țări diferite.
Mi-amintesc cu cât dispreț trata măsurile luate de Boc cu câțiva ani mai înainte prin tăierile de salarii făcute habotnic. Acele măsuri au fost ideile unui alt arogant numit Traian Băsescu și care simte acum pe propria piele cât respect mai are de la popor. Nu se poate să iei măsuri atât de dure asupra poporului fără să nu ai suficiente justificări. Ce rămâne nejustificat și nelămurit ți se întoarce împotrivă!
Ajuns la putere, Victor Ponta are șansa de a demonstra calitățile de lider și capacitatea de a face ceva pentru țară. De la primele măsuri luate am văzut că nu avea habar în ce context se află România. Mă refer la apartenența la UE și NATO. Astfel că primele măsuri și altele mai apoi s-au lovit de neconcordanța cu regulamentele UE. Timpul trecea, vistieria se golește(Boc prin măsurile de austeritate luate lăsase ceva bani în vistierie), Ponta se trezește că țara are nevoie mare de bani.
Măsuri corecte pe care le putea lua pentru a menține echilibru și care să producă efecte pozitive asupra economiei și societății în general, ar fi fost-enumăr două mai importante:
-Accesarea fondurile europene: înseamnă mulți bani pentru infrastructură și dezvoltare. Miniștrii de-a lungul perioadei de când România este membră UE au acordat o atenție slabă acestui domeniu. Ne aducem aminte de slaba implicare a ministrului Radu Berceanu, dar și a celorlalți. Pe de o parte Master Plan-uri întocmite târziu, superficial, pe de altă, legislația pe linie de achiziții publice, au făcut ca fondurile europene pentru infrastructură să nu fie accesate. Concentrarea corectă a guvernului Ponta ar fi fost pe acest domeniu. Se pare că nu se realizează nimic concret pe această linie.
-Măsuri de stimulare a creșterii producției interne, creșterii calității în vederea creșterii exporturilor. Guvernele au acționat invers. Prin privatizări și restructurări, multe firme au dispărut complet. Prin fiscalitate și alte regulamente, au fost lovite și firmele noi. Creșterea șomajului a determinat exodul românilor peste hotare. Pe termen scurt, acele măsuri au ajutat guvernele. Pe termen lung, s-au întors ca un bumerang.
Măsurile pe care le ia guvernul Ponta sunt însă cu totul altele! Iarăși, enumăr doar câteva, cu implicațiile cele mai grave asupra țării:
-Culmea fiscalității-am crezut că o măsură mai proastă pe această linie decât impozitul forfetar, măsură aplicată de guvernul Boc, nu mai există. Însă a venit d-ul Ponta și ne arată că guvernul e capabil de inepții și mai mari. De aceea, pe primul loc și culmea fiscalității e ocupat de impozitarea bacșișului, fără discuție! Statul vrea și el bacșiș! Însă o măsură cu efect mai devastator a fost impozitarea agriculturii. Fondurile europene care ar fi trebuit să producă efecte asupra fermelor de familie, nu au avut nici un impact deoarece a intervenit guvernul care „s-a grăbit” să culeagă impozite, chiar dacă fermele abia începeau o înfiripare. Ca opera de stoparea a oricărei intenții de dezvoltare a fermelor de familie să fie desăvârșită, s-au modificat regulamentele atat la APIA cât și la AFIR. În plus, s-au schimbat legile privind comercializarea la piață a produselor și uite așa, în curând vom vedea țăranii în stradă. Guvernul ne-a arătat că nu s-a dorit absolut deloc dezvoltarea agriculturii, ci doar culegerea de impozite!!!
Și uite așa, măsuri luate fără a se ține cont de adevăratele nevoi de moment ale populației(și am analizat doar câteva), creează stres, bătăi de cap, ură, tensiuni foarte mari. Putem prevedea și alte efecte. Populația se pare că „nu mai încape ” nici prin Europa. Ba mai mult, cei din diasporă încep să se implice din ce în ce mai mult în situația din țară. D-ul Ponta ar trebui să se gândească urgent la adevărate măsuri de relansare economică, să lase impozitarea și creșterea taxelor pe plan secund, înainte de a fi prea târziu! Zice că se bazează încă pe 40% din electorat. A uitat că se baza pe mult mai mult la prezidențiale și a pierdut! Diaspora, pe care guvernul o ignoră, a început a se implica din ce în ce mai mult în treburile țării și s-ar putea să aibă multe de spus în campaniile viitoare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s