De ce să votăm – Ionel Popa

În această campanie electorală întâlnim foarte des opinia că „nu se merită să mergem la vot că oricum, nu se întâmplă nimic”. Sau că „am tot votat de 26 de ani și degeaba”. Astfel de mesaje au drept cauză frustrarea multor români care sunt nemulțumiți de clasa politică. Frustrarea este justificată într-o anumită măsură. Însă dacă dorim o schimbare în bine, nu absenteismul la vot e soluția, ba din contră, prezența masivă la vot! Din cauza nemulțumirilor de zi cu zi, a necunoașterii istoriei, suntem tentați în a deveni superficiali, ignoranți chiar. Asta e cel mai riscant pentru o democrație. Îmi vine în minte un banc:

Se zice că la un moment dat se întâlnesc întro celulă doi condamnați la moarte-unul prin tăierea capului și celălalt prin spânzurare. Cel de-al doilea îi spune primului:

-Mai rău de-atât nu se putea!

Dar iată că se deschide ușa celulei și gardianul anunță:

-Tu înainte de spânzurare vei fi jupuit de piele!

Ce ar trebui să înțelegeme din asta? Ignoranța față de viața politică a societății poate duce la și mai rău.

Dacă privim atenți un pic în istorie, avem exemple când lucrurile au luat-o razna. Chiar și astăzi vedem cum în unele state avem forme de dictatură, oameni persecutați politic, chiar forme mai grave de extremism.

Cu cât acordăm atenția cuvenită vieții politice, cu atât mai solidă va fi democrația de la noi, cu atât mai sigură va fi societatea în care trăim. Perfect nu va fi niciodată pentru că niciunul din noi nu suntem perfecți. Viața fiecăruia dintre noi, traiul, depind de foarte mulți factori. Poate e vorba de talent, de abilități, de perseverență, de șansă, de hărnicie etc. Însă ca acestea să se poată manifesta, la noi sau la copii noștri sau la nepoții noștri, în prezent sau viitor, avem nevoie de o societate democratică. Și unul din stâlpii democrației este prezența la vot. Este minima contribuție(care nu ar fi rău să devină obligatorie) a oricărui cetățean  la bunul mers a „cetății”.

Hai la vot, române!

 

hai-la-vot

 

Un comentariu

  1. Nu cred că obligativitatea prezenței la vot este o soluție. Acest lucru este dorit de politicieni, dar nu din spirit democratic, ci doar a îndeplinirii normei de participare pentru validarea alegerilor. Altfel alegerile s-ar anula, și palma pe obrazul politicienilor ar fi grea. Nu văd nici un partid naționalist pe scena politică. P.R.U. cu al său Bogdan Diaconu, în care eu nu am avut încredere niciodată(de văzut aroganța și minciunile pe care le clama pe sticlă cînd era psd-ist sadea), îl propune pe Pinocchio Plagiatus prim ministru, adică pe cel pe care îl doare nici în cur de istoria și tradițiile poporului român semănînd acordul pentru construirea mega moscheii în București, este un partid vopsit care să îi păcălească pe fraieri. Da, sînt naționalist și nu internaționalist, și nu îmi este rușine. Din țara unchiului Sam bate un vânt, în totală contradicție cu ceea ce proclamă demagogii din U.E. Oare noi românii vom prinde în pînză acel vânt ? Da , Ionel, să mergem la vot ,dar cu cine să votăm ? Dezinteresul față de alegeri nu este o soluție. Chiar dacă nu cîștigă cei pe care îi voi vota, măcar încerc să uzez de această armă a democrației.

    Trimis de la TypeApp ​

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s