Dă-ne Doamne înțelepciune

Ionel Popa

În aceste vremuri vedem dezbateri furtunoase între putere și opoziție. Iată o știre din data de 11.07.2019: „Curtea Constituţională a României a dezbătut, joi, obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de PNL – USR şi de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Judecătorii au amânat pentru a şaptea oară o decizie, verdicul urmând a fi dat pe 29 iulie.”(www.libertatea.ro)
Tensiunile au drept cauză niște modificări la Codul Penal. De altfel de câțiva ani agenda politicienilor a fost ocupată cu ….lupta pe justiție. Teama că ar putea da socoteală pe seama averilor acumulate îi sperie pe mulți. Pensiile speciale, alt subiect aflat pe agenda politicienilor creează impresia că Parlamentul și Guvernul sunt doar pentru câțiva români…. Nu vreau să îmi dau cu părerea pe aceste subiecte. Îmi pare rău că acestea sunt temele care incită spiritele și creează falii în societatea noastră(și nu-i bine deloc), omițând alte aspecte care sunt mult mai alarmante și mai prioritare!Îmi pare rău că politicienii nu se concentrează și pe măsuri pentru masa mare de români . Consecințele sunt nefaste.

România stă în coada Europei și așa va fi pentru multă vreme dacă ai noștri  conducători nu se trezesc! În timp ce noi ne certăm unii cu alții, alte state construiesc de zor viitorul! Tineretul pleacă peste hotare imediat ce termină școala și muncește pe șantiere sau în uzine din întreaga Europă, și nu numai. Acele state fac creștere economică, singura ce poate duce la creșterea nivelului de trai. Tinerii noștri pun umărul la creșterea și mai mare a decalajului dintre România și restul statelor din UE. Între timp rămân în țară familii destructurate, bătrâni însingurați care de cele mai multe ori mor de parcă i-ar lovi niște blesteme: fie de frig(cine să le aducă lemne?), fie de foame, fie bolnavi neîngrijiți(cine să-i ajute să ajungă la un medic sau să ia un medicament?), fie arși pentru că fiind singuri nu sesisează că o scânteie le-a aprins patul, fie tâlhăriți, în cazul bătrânelor uneori și violate etc. Mulți români cad pradă depresiei și își iau viața…. Altădată bătrânii locuiau cu unul din copii. Acum copiii sunt plecați și bătrânii își duc zilele în condiții din ce în ce mai grele. Mai ales în mediul rural situația e cea mai cruntă.

Mulți copii sunt în grija bunicilor. Deseori familiile se destramă ca urmare a plecărilor în străinătate și copiii se separă. Unii cu mama, alții cu tata, dar de crescut îi cresc bunicii.

Acestea sunt realitățile vremurilor actuale. În sate natalitatea e din ce în ce mai scăzută, nunțile tot mai puține, doar decesele respectă statisticile…..deocamdată.Multe sate suferă scăderi masive de populație….

Ca efecte colaterale, se pierd tradiții, devenim mai egoiști, mai frustrați, mai descurajați, mai încrâncenați(mai ales față de policitieni dar și între noi)…..

Contracararea acestor situații necesită acțiune rapidă, concentrată, inteligentă pe mai multe planuri. Soluțiile nu țin de creșterea pensiilor. Nici măcar lupta împotriva corupției nu va rezolva problemele. Îmi pare rău că trebuie să spun asta. Un exemplu îmi vine în minte: am combătut corupția din fotbal… și? Rezultatul e că aproape nu mai avem fotbal. Să ne imaginăm o situație: un bolnav canceros e dus la spital. Medicul îl bagă în operație. Iese la sfârșit pe hol și familia bolnavului îl întreabă:

-Domn doctor, ați rezolvat cu cancerul?

-Da, l-am extras!

-Bravo domn doctor, felicitări!

-Mulțumesc dar pacientul e mort!

-Păi cum așa domn doctor?

-Nu a rezistat operației, era slăbit, a trebuit să operăm mai multe organe că era un cancer extins, am afectat funcționarea și a inimii, și a rinichilor, și a plămânilor, i-a trebuit sânge și nu prea am avut suficient…asta a fost. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Cam asta e și cu lupta anticorupție…că tot comparăm corupția cu un cancer…

Cred că e nevoie de a se identifica alte soluții care să determine dezvoltarea României care să combată indirect și corupția, iar aceste metode radicale care produc multă tensiune, să fie folosite cât mai puțin. Poate nu ar fi rău să aruncăm o privire în curtea bisericii care stă mult mai unită de peste 2000 de ani…Să vedem ei cum se conduc?

Mă gândesc că soluțiile țin de creștere economică, de creșterea productivității muncii, de creșterea numărului locurilor de muncă, de creșterea exporturilor, de dezvoltarea infrastructurii, de creșterea veniturilor salariale pe seama eficientizării IMM-urilor etc. În această zonă ar trebui să se acționeze preponderent. Orice întârzieri în luarea de măsuri în sensul celor de mai sus va duce la depopularea în continuare a țării, la destructurarea în continuare a familiilor, la pierderea încrederii în politicieni, la tensionarea și mai mare a populației și aș mai putea enumera consecințe la care mi-e și groază să le enumăr. De aceea, simt o stare de dezgust față de clasa politică ce nu reușește să rămână concentrată pe teme de importanță vitală și se pierde în teme ce țin de unele grupuri de interese sau de anumite persoane. Orice guvern poate să abordeze măsuri din multe domenii, inclusiv măsuri de grațiere și amnistiere, nimeni nu se va supăra dacă se ține cont de anumite priorități și dacă poporul va simți cu adevărat o îmbunătățire a vieții. Închei cu câteva versuri scrise cu ceva timp în urmă:

Rugă pentru poporul meu

Binecuvântează Doamne, poporul român,

Dă-i puterea de-a rămâne în ţară stăpân

Miluieşte-l cu chibzuinţă şi înţelepciune

Întăreşte-l când îi cuprins de slăbiciune

Luminează-i Doamne calea, când o rătăceşte

Şi dă-i iertarea cuvenită, dacă mai greşeşte

Fereşte-i fiii săi mai aprigi cuprinşi de dezbinare

Nimic să nu le-aducă lor motiv de întinare

Uneşte-i Doamne pe toţi fraţii laolaltă

Să-şi croiască împreună aceeaşi soartă

Însufleţeşte în toţii fiii de naţie românească

Dorinţa de Unire în Dacia strămoşească

Întăreşte Doamne, la tot poporul meu

Iubirea de moşie, credinţa în Dumnezeu

Ajută-le Tu Doamne, să aibă spor în toate

Trăiască în a lor ţară, în cinste, în demnitate.

Aşa să ne-ajute Dumnezeu!

2 comentarii

  1. Prioritatea zero este poporul român. Ce s-a întâmplat din ’89 încoace ? Furt, distrugere, trădare. Cea mai gravă este trădarea. Iar aceasta a început încă de pe vremea lui Ceaușescu. Cum? Prin distrugerea învățămîntului și minciună în aproape toate domeniile. De cine erau instrumentate toate acestea ? De cei care după ’89 și-au schimbat părul dar năravul ba, devenind noii capitaliști, formând noua clasă politică. Erodînd învățămîntul s-a început distrugerea ființei naționale. Vinovată clasa politică. O țară bogată cu resurse naturale rîvnite de mulți, cu un pămînt care poate produce mai mult decît are nevoie poporul român, cu zone de relief pe care puține țări le au, cu capacitate creativă care uimește pe mulți, are un popor sărac. Un paradox. Învățămînt, sănătate, agricultură, industrie , turism, la pămînt. Mereu ținte false promovate de o clasă politică ahtiată de propria desagă. Pasul următor , distrugerea și furtul. Cei care se înghesuie să ne tot dea sfaturi sînt printre vinovați. Se spune că „bărbatul propune, iar femeia dispune“. Rolul bărbatului l-a jucat și încă îl joacă cei din afară, fără deosebire, iar rolul femeii, lichele din politica românească. Sînt multe de spus. Doar un aspect am să îl mai amintesc. Alinierea prețurilor la nivelul din vest, dar cu salarii la călcîiul broaștei. Este nevoie de resetarea sistemului simultan cu eliminarea celor care au jefuit. Femeia aceea a avut mare dreptate, „Fiți români!“. Actuala clasă politică nu va fi niciodată. Ai rostit un mare adevăr ,Ionel, cînd ai spus să ne uităm în ograda bisericii ortodoxe. Dacă Decalogul ar fi călăuzit clasa politică, România ar fi fost Grădina Maicii Domnului. Este mult de muncă, dar pentru a reuși trebuie să fim uniți. Acum este un moment prielnic pentru unitate. Îl vom fructifica ? Eu îmi doresc.

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde

  2. Mesajul meu de mai sus era de înțelepciune pentru că acțiunile radicale de cele mai multe ori fac rău. Am văzut că și Patriarhul a avut un mesaj foarte corect și care la sfârșit invita la pace. Cei care ar trebui să dea dovadă de înțelepciune acum sunt conducătorii alianței de guvernare. Ei ar trebui să retragă ordonanțele și să se apuce serios de treabă pentru că au multe de făcut.Constatăm însă un cu totul alt parcurs. Conducătorii alianței(nu le spun lideri pentru că ăștia nu sunt lideri, habar n-au ce înseamnă a fi lider) nu vor nici în ruptul capului să facă acest lucru. Nu vor , asta ia. Eu zic că or să vrea până la urmă. Însă românii au ocazia acum să cunoască pe cei ce sunt în fruntea țării. Le vede adevărata față. Vede cât de slab pregătiți sunt, cât de egoiști, cât de lacomi, cât de hoți sunt. Asta e bine! Tineretul devine mai conștient față de votare.România capătă prestigiu în lume. Nu e rău deloc ce se întâmplă! Să sperăm că nu o să se întindă coarda până la maxim! Prevăd că în interiorul alianței vor fi disocieri masive care vor determina pe conducătorii lor să renunțe la încăpățânare.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s