Barza de la Ivești, simbol al prosperității! – Ionel Popa

Cine încă nu-i lămurit cum e cu influența infrastructurii asupra dezvoltării unei localități poate face o vizită în localitatea Ivești din județul Vaslui. Această localitate este asfaltată aproape în totalitate. Beneficiază de apă de la rețeaua comunală. Comuna arată foarte bine și meritul este al administrației locale, primar fiind d-ul Nistor Dumitrache.
Există o mahala(cartier pare prea pompos), ultima pe partea dreaptă a DN 11 A Bârlad-Podu Turcului- Adjud. Acum câțiva ani pe acolo se circula doar în ciubote. Amplasată pe șes, ulițele erau mereu în noroi. Bieții oameni dacă doreau să meargă la oraș, veneau în ciubote până la asfalt, acolo își puneau pantofii lăsând ciubotele la vreun vecin iar la întoarcere le încălțau din nou.
Între timp ulițele mahalalei au fost asfaltate. A urmat construcția de noi case. Această mahala cu familii tinere, foarte harnice face notă discordantă cu mahalalele din multe localități ale județului Vaslui. Multe familii se ocupă cu legumicultura. Familiile au copii. Uneori ulițele sunt asaltate de copii și acest lucru îmi amintește de mahalaua unde am crescut eu prin anii ’80. Poate nu întâmplător o barză și-a amplasat cuibul pe un stâlp chiar la intrare pe ulița principală! Are de lucru acolo!

DSC_0076
Această mahala poate constitui un exemplu de dezvoltare rurală. Poate nu ar fi rău ca edilii din alte comune să vină să vadă ce e acolo…. Duminică am fost în această mahala, în vizită la câțiva fermieri foarte harnici! Bineînțeles, am sunat înainte să-i întreb dacă îi găsesc acasă. Puteau fi la miting la București, nu? Primarul e de la PSD. Nici vorbă! Ei au de lucru în solare sau pe câmp. Au de udat că e secetă mare! Pe ei nu-i interesează să-și piardă timpul la cheremul unor politicieni!Ei muncesc din greu pentru bunăstarea pe care au căpătat-o. Și lucrurile ar putea merge chiar mai bine dacă statul i-ar ajuta mai mult! Principala problemă de care se plâng fermierii e, paradoxal, lipsa forței de muncă! De ce? Pentru că statul oferă ajutoare sociale și celor apți de muncă. De ce le oferă? Păi cine ar fi mers la miting la București dacă nu se puteau baza pe asistații sociali? Și iată cercul vicios! Cred că l-ați înțeles….
Mult succes celor ce fac producție chiar și în condițiile actuale!
Cei ce doresc să trăiască pe propriile picioare să meargă la Ivești să ia exemplu!

Un comentariu

 1. Excelent articolul. Scris simplu și concis, pe înțelesul tuturor. Oamenilor dacă le oferi o șansă, dacă îi ajuți, așa cum ai făcut tu prin consiliere în hățișul de legi, arătîndu-le clar că se pot urni din cotidianul uneori cam tulbure, sînt în stare de lucruri la care doar visau, sînt în stare să construiască o realitate frumoasă. Frumos exemplul cu barza. Este simbolul unui nou început, al unei noi vieți. Varza mi-a adus aminte de un drum pe care l-am făcut la Roman anul trecut. Am trecut prin pasul Oituz în Moldova, dar atît înainte, cît și după foarte multe cuiburi cu berze. Ceea ce m-a bucurat foarte mult a fost că orice palmă de pămînt era cultivată, casele, oricît de modeste erau curate, drumurile curate fără peturi și buruieni, oamenii, oricît de modest erau îmbrăcați, hainele erau curate. Cei doi care mă însoțeau, arădene-arădene, nu o spun cu răutate, se cam codeau parcă să vadă. Oricum, au fost impresionați de un apus de soare de basm, ireal. A doua zi, în Roman, cînd au văzut cît era de curat orașul, mi-a spus:„Domnule inginer dumneavoastră aveți dreptate, omul sfințește locul. La noi , la Arad(orașul) nu este atîta curățenie. Iar în județ, rar vezi cîmpuri cultivate ca aici.“
  Mă bucur Ionel că munca ta dă roade. Mă bucur că nu te limitezi numai la județul Vaslui. Este extraordinar ceea ce faci.
  Ce îmi trece acum prin cap? Monologul lui Ștefan cel Mare din finalul piesei Apus de Soare , a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea. „ Moldova nu este a mea, nu este a voastră, este a urmașilor urmașilor voștri , în veacul veacurilor“
  Ionel te condamn să reușești, mereu mai bine, mereu mai mult, mereu cu bucurie.
  Respect !

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s