Ce ne arată cazul Sorina?

Ionel Popa

Un nou caz a inflamat opinia publică din România! E vorba de Sorina Lucan, fetița din Baia de Aramă…. Presa de la noi avea nevoie de un nou caz după ce cazul Dragnea s-a cam închis prin arestarea acestuia. Cazul cimitirului din Valea Uzului a incitat interes o perioadă însă era nevoie de ceva nou…. Și acest caz a venit ca o mană cerească. Nu o să intru în detaliile cazului deja mult mediatizat. Oameni de presă, politicieni, personalități din societatea civilă, toți au căutat să stoarcă un avantaj din acest caz. Care sunt rezultatele? În primul rând, o pată neagră pentru justiția din România. Cum e posibil ca o instanță să hotărască una și alta să hotărască alta? Cum e posibil ca un procuror să aibă atâta inabilitate? În al doilea rând, o scădere a încrederii în instituțiile statului-Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți(inerția acestei instituții care, de ce să nu recunoaștem nu și-ar mai avea sensul sau i-ar scădea din importanță dacă numărul copiilor instituționalizați ar scădea), Poliție etc. E acuzat Guvernul, e acuzat președintele țării că nu se implică….

Cred că Guvernul României ar trebui să vină cu precizări privind o situație alarmantă care stă la baza acestui caz.

De unde vin copiii abandonați în sistemul de protecție a copilului? Potrivit raportului intitulat România: copiii din sistemul de protecție a copilului(emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, la 30 iunie 2017), aceștia vin din familii, din maternități și din spitale: „Există trei tipuri de rute urmate de copiii aflaţi în grija statului înainte de a intra în sistem. Primul tip ţine de familie şi reţeaua familială: copiii urmează ruta standard până în momentul în care are loc un eveniment perturbator şi ajung în sistemul de protecţie a copilului. Aşa se întâmplă cu aproximativ 65% dintre copiii aflaţi în grija statului“. Dintre evenimentele nefericite care determină intrarea copiilor în sistem, raportul amintește: decesul părinților/părintelui unic susținător, plecarea de acasă, ajungerea la închisoare, plecarea la muncă în străinătate sau la noua familie a acestora. „Al doilea tip de rute ţine de instituţii, în special de cele medicale, fiind întâlnit în cazul a peste 31% dintre copiii aflaţi în grija statului“, arată același document. Procentul de 31% se compune din: aproape 24% dintre copiii din sistemul de protecţie care au fost părăsiţi la naştere, într-o secţie de maternitate și alte 7 procente de copii care au fost luaţi acasă de la maternitate timp de câteva luni şi apoi părăsiţi într-o secţie de pediatrie sau altă unitate sanitară, conform aceleiași surse. „Ultimul tip include ruta străzii şi este cel mai puţin frecvent. Pentru sub 1% dintre copii, dosarele nu oferă informaţii în acest sens“, arată într-un final raportul cu privire la rutele de intrare în sistem.

La fiecare nouă ore, un bebeluș e părăsit în secțiile de maternitate sau pediatrie.Așadar, aproximativ 1.200 de copii sunt abandonați în fiecare an, la o vârstă foarte fragedă. Anual, intră în sistemul de protecție specială un număr de aproximativ 4.000 de copii.

Toată lumea e concentrată pe efecte. Unii caută noduri în papură în viața familiei adoptative(care e posibil să fie de bună credință și tot acest scandal va descuraja alte familii să mai adopte copii), a familiei asistentei maternale(care chiar dacă a fost plătită pentru efortul ei de a crește un copil străin și știa ce se poate întâmpla în astfel de cazuri, constată acum că s-a atașat de copilă și devine….egoistă), a justiției, a modului de acțiune a autorităților etc. Totul pentru un copil, un copil dintr-o țară în care problema copiilor instituționalizați este mult mai profundă.Un copil din alții 53000……

Statul ar trebui să abordeze cauzele dacă vrea să nu fie copleșit de efecte! Statul trebuie să acționeze asupra educației dacă vrea mai puțini copii abandonați în maternități. Statul trebuie să ia măsuri concrete de stopare a emigrației și asta presupune atragerea de investitori, crearea de infrastructură etc. Vedeți cum se leagă lucrurile? E nevoie de mult mai multă responsabilitate în prioritizarea cheltuielilor din banii publici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s